Duurzaam trouwen, dé trouwtrend van 2023

Tesla, vegan food, en A++++ energielabels zijn al jaren niet meer weg te denken uit de maatschappij, maar duurzaam trouwen?… Is dat niet iets voor hipsters only? Toch zien we dat steeds meer bruidsparen van alle lifestyles zich hier nu in verdiepen. Time for a change, aldus Hanneke Peters en Roza Janssen, de initiatiefnemers van het concept ‘A Concious Chique Wedding’.

Imago van duurzaam trouwen

Hanneke is bruidscouture ontwerper en heeft haar eigen bedrijf Hanneke Peters Couture. Roza heeft haar eigen bedrijf als wedding planner, Green Weddings. Beiden merkten deze trend op, maar ook dat bruidsparen vaak hetzelfde beeld hadden van een duurzame bruiloft.

“Een duurzame bruiloft is een low-budget bruiloft.”
“Een duurzame trouwjurk is een vintage trouwjurk of van gerecyclede materialen en dat zal er wel vies uit zien.”
“Een duurzame bruiloft is altijd in de natuur en kan niet chique zijn.”

Duurzaam trouwen, chique & modern

Begrijpelijke ideeën, maar het kan ook anders! Om dat te laten zien hebben Hanneke & Roza een styled shoot georganiseerd om dit imago voorgoed te veranderen. Hiervoor hebben ze top leveranciers samengebracht in de Grote Kerk in Breda. Fotografe Liselore Stap en videografe Wynona Bakker hebben de shoot in beeld gebracht met ongekende kwaliteit, als je dit ziet wil je toch niet meer anders?!

Duurzame weddingplanner

Maar wat maakt deze leveranciers duurzaam? Om te beginnen bij de planning. Vaak wordt er vanaf het begin niet meteen over duurzaamheid nagedacht. Hierdoor wordt het grote geheel in meer of mindere mate milieubelastend qua energieverbruik, locatie en afval.

Wedding planner Roza, van Green Weddings, is gespecialiseerd in het organiseren van duurzame bruiloften. Ze houdt op werkelijk alle niveaus rekening met de duurzaamheid van de bruiloft. Dit begint bij het kiezen van de leveranciers, maar ze voert het door tot in de details. Zo zal ze bijvoorbeeld altijd proberen producten uit Nederland in te zetten voor de styling, in plaats van uit het buitenland te halen.

Ook de locatie kan duurzaam zijn, zoals de locatie die ze voor deze styled shoot heeft gekozen; de Grote Kerk in Breda. Deze kerk heeft als visie voor 2022 drie speerpunten: duurzaamheid, creativiteit en innovatie. Ze waren meteen super enthousiast over de shoot en over het opnieuw introduceren van trendy trouwen in de kerk. En als je deze foto’s ziet, oh my god, dat wíl je toch!?


Duurzame bruidsmode

Als we kijken naar de bruidsmode, in deze industrie is ook nog grote winst te halen op het gebied van duurzaamheid. Voor het maken van een reguliere bruidsjurk worden nieuwe stoffen gebruikt, ze worden gemaakt in grote ateliers in het buitenland en naar Nederland gevlogen. De collectie die niet verkocht wordt gaat in de uitverkoop of wordt vernietigd.

De bruidscouture in deze shoot is ontworpen en handgemaakt door Hanneke Peters. Zij maakt voor elke klant 1 unieke jurk in haar atelier in Breda. Ze heeft inmiddels jaren onderzoek gedaan naar duurzame stoffen, en voor de jurken in deze shoot stoffen gebruikt van de hoogste kwaliteit van 100% gerecyclede materialen. Zo zie je maar dat een duurzame trouwjurk ook chique en modern kan zijn!


Duurzame wedding styling

Voor de styling van de bruiloft worden vaak veel producten gekocht voor eenmalig gebruik. Deze worden na de bruiloft weggegooid. Wendy van SBSN heeft hier een oplossing voor. Zij kiest met zorg de mooiste producten en gebruikt deze opnieuw op een andere manier, passend bij het bruidspaar.

Ze ontwerpt ook zelf stationary zoals de trouwkaart en de name tags. Deze styling elementen horen echt bij de bruiloft en zijn zo mooi ontworpen dat ze een keep sake cadeau zijn voor het bruidspaar en de gasten. Zo wordt de styling tot en met de caketopper een souvenir. Het bruidspaar kan ze liefdevol bewaren in de gepersonaliseerde enveloppendoos met alle gouden herinneringen van The Big Day.

Ook maakt ze gebruik van duurzame producten. Zo is de prachtige loper die je in de foto’s ziet gemaakt van een hoogwaardige chiffon van 100% gerecyclede PET flessen. Aan kwaliteit en originaliteit hoeft dus ook zeker niks ingeleverd te worden bij een duurzame bruiloft.


Duurzame bruidsbloemen

Ook over het gebruik van de bloemen op een bruiloft sta je nooit zo stil, maar er worden natuurlijk veel bloemen gebruikt voor eenmalig gebruik. Soms worden deze zelfs ingevlogen uit het buitenland als ze seizoensgebonden zijn.

Edénique van Edénique Floral Design gebruikt daarentegen vaak droogbloemen en heeft dit tot een ware kunstvorm verheven. Ook de plissé stoffen kunnen hergebruikt worden en voegen een moderne touch toe.

Voor deze shoot heeft ze zichzelf uitgedaagd om nog duurzamer te denken en zag hiervoor een kans in de inkoop. Bloemisten kopen namelijk in met een verplichte afname per soort, en houden zo vaak bloemen over. Door de bloemen per soort te groeperen hoefde ze maar vier soorten te bestellen, en had daardoor geen overschot. En zeg nou zelf, dit voelt toch echt niet als een concessie! Als je haar werk ziet wil je toch gewoon niet meer anders?!


Duurzame trouwtaart

Ook voor de taart worden vaak niet-duurzame producten gebruikt voor de basis en de decoratie. Elisabeth van patisserie Elisabeth & Valentijn hebben voor de Concious Chique trouwtaart alleen biologische producten gebruikt en zo bijgedragen aan het concept.

Duurzaam trouwpak

Over het vervuilende effect van de textiel industrie hebben we natuurlijk allemaal al gehoord. Gelukkig zijn er ook leveranciers die hier verantwoord mee om gaan. Zo worden de trouwpakken van Michael & Giso gemaakt van stoffen van o.a. het kwaliteitsmerk Dormeuil. Dit stoffenhuis hanteert hun duurzame productie proces aan de hand van 4 criteria: de leefomstandigheden van de schapen, de kwaliteit van vezels & stoffen, de traceerbaarheid en het milieu.

Binnen deze vier criteria wordt uitermate veel aandacht besteed aan de kwaliteit. Ook besteden ze veel aandacht aan de leefomstandigheden van de traditionele herders en het behoud van hun eeuwenoude tradities. Als kroon op hun werk hebben ze in 2018 een award gewonnen voor duurzaamheidsethiek op de Milano Unica.

Om een voorbeeld te geven, in elk uniek pak wat gemaakt wordt is een unieke code bevestigd waarmee de klant kan herleiden van welk schaap de wol is gemaakt. Hiermee maakt deze leverancier hun productie proces transparant voor de klant en geeft openheid.


Duurzame bruidsmake-up

Gelukkig is er ook in de make-up industrie al enige tijd grote verandering gaande, maar er is nog steeds veel te doen. De duurzame bruidsmake-up in deze shoot is van MUAH Fatima Ribeiro en is gelukkig geheel cruelty-free, wat betekent dat deze make-up niet op dieren is getest. Fijn dat het ook zo kan tegenwoordig!


Duurzame bruidslingerie

Nog een product waar je niet meteen aan denkt bij een duurzame bruiloft is de lingerie! Maar de lingerie van Savara Lingerie heeft echt een hoog feel-good gehalte, en is ook nog super duurzaam. Het is vervaardigd van gerecyclede materialen en is gemaakt onder perfecte werkomstandigheden. En het voelt ook nog super zacht aan, we are in love!


Duurzame trouwringen

Voor het vervaardigen van trouwringen wordt nu meestal nog nieuw goud gebruikt. Het delven van goud kost veel fossiele brandstof en kan ook anders gelukkig. De ringen die gebruikt zijn in dit concept zijn van juwelier Goudmerk en handgemaakt van gerecycled goud – omgesmolten oude munten en gouden sieraden – en weer opnieuw gesmeden tot een nieuw design.


Duurzame trouwschoenen

And how about wedding shoes!? Als er iets een uitdaging is voor de eco-chic bruid dan is het dat wel! De meeste trouwschoenen zijn namelijk gemaakt van nieuw leer of pvc (kunststof), en zijn daarom bijna nooit duurzaam. Maar gelukkig komen er steeds meer vegan opties bij. Maar dat ze ook nog zo tof en hip zijn als de schoenen van Lulus Weddings, dat hadden we niet durven dromen! Deze trendy schoenen zijn gemaakt zijn van polyurethaan (pu). Pu is minder schadelijk voor het milieu dan pvc. En ze zijn ook nog super goed betaalbaar, ook heel fijn!

Duurzaam restaurant

And last but not least, het duurzame restaurant. Voor een duurzaam diner, receptie of borrel op je bruiloft wil je natuurlijk niet ineens switchen naar niet-duurzaam. Gelukkig kun je perfect terecht bij Porta Sud in Breda, waar volleerd kok Ralph Geerts kunst maakt van zijn gerechten. Hier kun je proeven en ontdekken hoe lekker bewuste en biologische producten zijn. Ralph kookt veel met biologische versproducten uit de regio, en maakt hier verrassende gerechten van. Ook maakt hij zoveel mogelijk gebruik van producten uit het seizoen. Echt een aanrader dus en ook nog super sfeervol.

Wij zijn inmiddels volledig overtuigd en geïnspireerd, duurzaam trouwen is echt niet meer weg te denken! So let’s start a revolution together!

Met dank aan dit geweldige dreamteam:

planning & concept @greenweddingsnl / www.greenweddings.nl/
couture & concept @hannekepeterscouture / www.hannekepeterscouture.nl/
location @grotekerkbreda / www.grotekerkbreda.nl/
photo @liselorestap.weddings / www.liselorestap.com/
floral design @edeniquefloraldesign / www.edenique.nl/
concept styling rentals & stationary @sbsn_nl / www.somethingborrowedsomethingnew.nl/
video @wynona.elise
muah @muaribeiro / www.muaribeiro.nl/
models @femkevanhoudt & @johnjasonish
suit @michaelgisoweddings / www.michael-giso.com/trouwpak/
cake @elisabethvalentijn / www.elisabethvalentijn.com/
lingerie @savara.intimates / www.savaraintimates.com/nl
rings @goudmerk / www.goudmerk.com/
bar @portasudbreda / www.portasud.nl/
shoes @lulusweddings / www.lulus.com