Help! Corona, wat nu?

“This can’t be true…”

Voor alle bruiden die binnenkort gaan trouwen wil ik laten weten dat ik enorm met jullie meeleef in deze onzekere tijd, dit was echt het laatste wat iedereen verwacht had! Velen zullen zich op dit moment afvragen of het wel door kan gaan, en met die onzekerheid wil natuurlijk niemand om moeten gaan. Gelukkig merk ik als insider in de bruidsbranche uit eerste hand dat er erg veel betrokkenheid is bij de bruidsparen en dat veel ondernemers flexibel en behulpzaam zijn bij de mooiste dag van hun klanten.

Deze tips heb ik voor jullie overgenomen van de trouwblog Girls of Honour, kijk zeker regelmatig even op haar site! Ik heb haar tips en adviezen waar nodig toegepast op mijn eigen bedrijf.

 

Wanneer moet je je bruiloft vanwege corona annuleren of verplaatsen?

In Nederland en België gelden momenteel twee verschillende regels.

In Nederland moeten ALLE events geannuleerd worden als er meer dan 100 mensen komen. Het wordt aangeraden om zoveel mogelijk events te vermijden en te annuleren. Een officieel verbod op bruiloften is er nog niet.

In België moeten ALLE events geannuleerd worden, ongeacht het aantal bezoekers.

Deze regels gelden in ieder geval tot 6 april. Trouw je de komende twee weken? Dan is dit dus van toepassing op jouw bruiloft. Trouw je in of na Mei? Maak je dan nog niet teveel zorgen… Er kan nog heel erg veel gebeuren en alles kan nog alle kanten op.

Op dit moment verplaats ik de meeste van mijn pas-sessies met de bruiden, maar als ze zelf toch graag langs willen komen dan is dit voor mij ook goed. Met de juiste afstand en extra hygiënemaatregelen is het contact 1 op 1 wat mij betreft veilig genoeg. Ik kan me namelijk ook goed voorstellen dat het extra spannend is als ook het proces van de jurk stil komt te liggen als je op korte termijn trouwt.

 

Kun je de bruiloft verzetten?

In het algemeen verschilt dit per locatie en leverancier. Is je bruiloft binnen nu en 1 a 2 maanden? Neem dan contact op en vraag hen of ze zelf al specifieke plannen hebben. Heb je een bruiloftverzekering die corona dekt? Dan ben je verzekerd op het moment dat je bruiloft verplicht niet meer door kan gaan. In België is dit nu bijvoorbeeld het geval, en in Nederland als je meer dan 100 gasten hebt (al kan ik me voorstellen dat verzekeraars aangeven dat je dan minder mensen moet uitnodigen).

 

Kan ik mijn pasafspraken uitstellen?

Voor het maken van de jurk stel ik me flexibel op, binnen de mogelijkheden. We kunnen samen kijken naar de nieuwe datum van de bruiloft en een realistische planning maken die ook voor mij werkbaar is. Als alles opschuift moet het voor mij wel haalbaar zijn om alles te kunnen maken maar vooralsnog loopt dit prima. Ik heb hierover met alle bruiden individueel contact. Ik vermoed dat de bruiloften van half mei gewoon door zullen kunnen gaan.

Voor iedereen die dan trouwt: keep the spirit up! De stemming is op dit moment somber in het land, maar één ding is zeker en dat is dat deze crisis weer over gaat. De zon gaat hoe dan ook binnenkort weer schijnen en mensen zullen zo snel mogelijk weer van het leven gaan genieten.

 

Helpt een bruiloftverzekering tegen corona?

In de meeste gevallen helaas niet… Er zijn bijna geen verzekeraars die nu nog bruidsparen verzekeren tegen corona. De enige uitzondering is momenteel De Goudse, zij verzekeren een bruiloft die wordt getroffen door de corona crisis, maar wel met een wachttijd 3 maanden of langer. Dat zou nu (op 21 maart) betekenen dat je dus kan verzekeren voor bruiloften die na 21 juni plaatsvinden.  Lees hier meer hierover.

 

Mijn bruiloft is in het buitenland, moet ik dit vanwege corona annuleren?

Afhankelijk van het land en de periode. Trouw je in augustus of september? Don’t worry! Er is echt een grote kans dat alles er dan heel anders uitziet. Trouw je in maart of april? Kijk dan of je met je locatie kunt overleggen over een nieuwe datum. Is dit echt niet mogelijk? Misschien kan je dan nog met z’n tweetjes gaan en een videograaf meenemen voor een livestream.

 

Je bruiloft gaat door, hoe ga je om met corona?

Hebben jullie minder dan 100 gasten, en gaat je bruiloft gewoon door? Dan heeft Girls of Honour ook tips en ideeën voor je verzameld.

  • Angelique van Bakverhalen: ‘Als er gasten niet kunnen komen en de bruiloft wel door gaat, kijk of je videograaf een same day edit kan regelen met live stream zodat deze gasten ook toch een beetje kunnen mee genieten.’
  • Katja van Waarom ik van je hou: ‘In plaats van bedankjes doe je ‘welkom-op-onze-bruiloft-kadootjes’: desinfectie gel met leuk labeltje wat bij je trouwdag past.’
  • Zorg ervoor dat mensen eenvoudig hun handen kunnen wassen
  • Overleg met de dinerlocatie of er extra afstand tussen de stoelen kan komen
  • Overweeg om je feest te annuleren (alcohol + muziek kan ervoor zorgen dat mensen laks worden qua regels en hygiëne)
  • Raak andere mensen NIET aan! Gewoon helemaal niet. Geen handen schudden, geen zoenen, niet knuffelen (oke, alleen je lief is uitzondering voor deze regel, deal?!)
  • Malou van Blouming: ‘Maak je ceremonie kleiner en intiemer en laat het filmen door een videograaf. Later in het jaar kan je dan misschien het feest geven en dan de film laten zien.’

 

Alternatieven voor handen schudden en felicitaties

Handen schudden, zoenen, knuffelen… dat mag dus sowieso niet meer! Gaat je bruiloft gewoon door, dan zoek je misschien naar alternatieven. Janina van Nina weddings: ‘Maak een oldskool hartvorm met je handen voor je borst!’ Toch jammer dat je alle felicitaties mist? Daar heeft Malou van Blouming wel een tip voor: ‘Laat korte filmpjes maken waarin gasten jullie feliciteren. Bijvoorbeeld met een soort photobooth!’ Katja van Waarom ik van je hou: ‘Of misschien een felicitatie proost met z’n allen tegelijk!

 

Vragen en antwoorden over je bruiloft en corona

Op de Instagram pagina van Girls of Honour kun je vragen insturen, die door haar favoriete leveranciers (Lievelingsleveranciers) zo goed mogelijk worden beantwoord. Als je vragen aan mij hebt, stuur me gerust een appje of mailtje of bel me even, dat is net zo makkelijk. Mijn telefoonnummer is 0615282906. Ik probeer je als creatief ondernemer zoveel mogelijk te helpen, maar als ik het antwoord niet voor je heb kan ik het wel voor je vragen aan ondernemers binnen mijn netwerk, samen komen we vast en zeker tot een goede oplossing!

Dit zijn de vragen die binnenkwamen via de instagram pagina van Girls of Honour:

Vraag: Moet je er wel of niet aandacht op vestigen?

Antwoord van Janina / Nina weddings: ‘Laat je ceremoniemeester een brief sturen met een opsomming van wat je als bruidspaar hebt geregeld qua corona en zeg je gasten op een leuke manier de bruiloft letterlijk en figuurlijk corona-vrij te houden.

Vraag: Wat als je huwelijksreis niet door kan gaan?

Antwoord Girls of Honour: ‘Heb je een reisverzekering? Dan krijg je bij sommige verzekeraars je geld terug. Enne, we hebben in Nederland en België ook prachtige plekjes voor een huwelijksreis… Op Nu.nl staat een duidelijk uitleg over het wel of niet uitkeren van verzekeraars.

Janina / Nina weddings: ‘Boek een mooie  luxe hotelkamer of mooie B&B in je eigen stad of daarbuiten om toch even uit te zijn en even heerlijk te overnachten. Of maak er het beste van thuis. Romantische dinernights met kaarslichtjes in huis, movie nights en spelletjes. Even quality time samen. Jullie huwelijksreis komt nog wel!’

Vraag: Wat als we als bruidspaar corona krijgen?

Antwoord’Girls of Honour: ‘Dat is een HELE vervelende! Mijn tip: zorg dat je in de twee weken voor je bruiloft zoveel mogelijk thuis blijft en extra goed op je gezondheid let. Ben je wel ziek op je bruiloft? Dat kan natuurlijk gebeuren. Als het echt corona is… dan vrees ik dat er geen andere optie is dan cancellen… (en je verzekering bellen!)’

Vraag: Wat als de locatie verplicht dicht moet?

Antwoord Girls of Honour: ‘Voor zo ver ik heb begrepen valt dit onder overmacht. Wat ik ervan heb gelezen mag je dan annuleren, maar komen er (afhankelijk van de algemene voorwaarden) wel annuleringskosten voor jullie rekening. Lees hier meer.

Vraag: Moet je overal flesjes Dettol neerzetten?

Antwoord van Janina / Nina weddings: ‘Nee, misschien 1 alcohol pompfles bij ingang. Goed handen wassen met zeep wordt door het RIVM aangeraden. Dus zet vooral mooie zeeppompjes neer op de toiletten. Ziet er meteen mooi uit!’

Vraag: We trouwen in mei, moeten we onze uitnodigingen wel versturen?

Antwoord Girls of Honour: ‘Zou ik wel doen! We hebben nog geen idee hoe het er tegen die tijd uitziet… Op je uitnodigingen staan sowieso ook de trouwdatum in mei, dus het is niet ineens zo dat je die nog voor een andere datum kunt gebruiken toch?! Gewoon opsturen, wie weet is alles tegen die tijd weer opgelost! En dan baal je als je het te laat gestuurd hebt…’

Vraag: Moeten we niet gewoon lak hebben aan de regels?

Antwoord Girls of Honour: ‘Persoonlijk denk ik van niet… Laat je ceremoniemeester een duidelijke e-mail sturen met alle voorzorgsmaatregelen die het RIVM ook steeds deelt en geef aan dat gasten ECHT thuis moeten blijven als ze zich ook maar een beetje ziekig voelen… Zoals eerder gezegd: huur liever een videograaf in om alles op video vast te leggen zodat mensen het terug kunnen zien dan het risico lopen om anderen ziek te maken.’